16. april

Det er med noget spænding Morten, Jeremy, Sarah og jeg letter fra Alert med alt vores bagage for at bosætte os de næste 3 uger på isen. Al er også med men planlagt til at tage tilbage i aften når flyet kommer med sidste læs. Vi ved at lejren er drevet ca 20 km men har ingen præcis position da vores beacon i lejren er knækket under stormen. Vi bruger ca ½t på at cirkle over området hvor vi mener den burde være. Området har ændret sig væsentligt fra vi var her for et par dage siden. Den kaftige vind fra vest og det at isen er begyndt at brække op øst på suger isen mod øst og trækker den fra hinanden. Enorme sprækker (kilometer brede) er danne rundt om lejren så vores telte står på en enorm pæreformet ø. Vores landingsbane er heldigvis intakt.

Vi bruger hele dagen på at gøre lejren bebolig. Det er utroligt så lang tid det tager, der er så meget at gøre. Men egentlig føles lejren sikker nok at være i og jeg tror vi alle er ved at udvikle et følelsesmæssigt forhold til den. Men det blæser stadig rigtig meget – meget mere end vejrudsigten har forudsagt og som gøre al arbejde koldt og besværligt.

Piloterne lander ved 19 tiden med dagens sidste læs og gør parat til at tage Al med tilbage da Jim ringer fra Alert. Han er nervøs. En lille islejr, som har fungeret som brændstofdeport, længere mod vest, hvor isen er mere rolig end hvor vi er, er blevet evakueret. Og der er lovet endnu stærkere vind de kommende dage. Sammen med piloterne beregner vi at lejren iøjeblikket bevæger sig med 0.5km/t og der er kun ca 45km til vi driver ud i den zone hvor isen iøjeblikket virkelig bliver brækket til småstykker. Det er en tung beslutning at træffe – men vi evakuerer lejren og tager tilbage til Alert for at overveje situationen.

Hvis I ser godt efter kan I se landingsbanen og islejren lige til venstre for “Photo: Susanne Hanson” og den ene af store sprække der er åbnet op omkring lejren.

Position registreret lige inden take off UTC 23:48 16. april:

N84º12’01.6’’

W32º33’22.8’’